Kuusamon kautta Ylä-Lappiin tullut Tomi Nyman, 37, on työskennellyt pohjoisessa jo pitkään.

Erä-, luonto- ja kalastusoppaaksi kouluttautunut Tomi työskenteli kymmenisen vuotta Ivalossa, sen jälkeen vajaat pari vuotta Näätämössä lihamestarina ja nyt Utsjoella, jossa hän toimii vaihteeksi tarjoilijana Lomakylä Vallessa.

Vallen Deatnu –ravintolaan hän päätyi liki vahingossa. Hänen kaverinsa oli ravintolassa töissä ja keskusteli vastaavan kanssa työvoimapulasta. Vakiotyö avautui saman tien, sillä tarve osaaville tekijöille on suuri.

Työ Utsjoella oli tulijalle onnenpotku, sillä hän rakastaa kalastamista. Työpaikan vieressä virtaa lohinen Teno ja paikallisluvan saaminen siihen on parasta, mitä kalamies voi toivoa. Ympäristössä on myös lukuisa määrä kalaisia pikkujärviä, joissa voi seikkailla lohenpyyntiajan ulkopuolella. Tomi tunnustaa viihtyvänsä Utsjoella mitä parhaiten.

 –Sesonkinakin työtunnit pysyvät melko normaaleina, joskus on hieman enemmän töitä, mutta ajoittain se voi olla tarpeenkin palkkaa ajatellen. Ylimääräinen stressi on jäänyt pois. Elämä on aikalailla ajatonta, kertoo Tomi Nyman tuntemuksistaan.

Matkailijat viipyvät Utsjoella keskimäärin viikon, mikä on Tomin mielestä erinomainen asia. Siinä ajassa ehtii kävijöihin jo tutustua ja siten matkailijoille pystyy tarjoamaan parempaa palvelua.

 –Luonto kaikkinensa on minulle hyvin tärkeää ja sehän on se syy tänne tulolle. Vaihtoehtoisia harrastuksia kalastamiselle on tietysti kelkkailu, johon täällä on hyvä mahdollisuudet. Murtomaahiihto pitää puolestaan kunnon korkealla, sitä elämässä tarvitaan, muistuttaa Tomi Nyman.

Share This