–Meillä ei ole neljä vuodenaikaa, vaan niitä on 12. Jokainen kuukausi on niin erilainen vaihtuvien asiakasryhmien vuoksi. Teen joka päivä samaa työtä, mutta samanlaista päivää ei ole. Joskus täytyy venyä paljon, toisena hetkenä aikaa saa takaisin. Työntekoa tunturissa leimaa sesonki.

Näin kuvaa työtänsä Karstulasta kotoisin oleva myyntipäällikkö Eeva-Marja, 41. Nuorena restonomina hän halusi koulutusta vastaavaa työtä ja tuli piipahtamaan Santa`s Hotel Tunturiin, silloiseen Saariselän Tunturihotelliin.

 13 vuotta on nyt takana, joten voi sanoa, että hän jäi. Työnantaja on pysynyt samana. Myyntisihteerin työ vaihtui asiakaspalvelupäälliköksi ja sittemmin myyntipäälliköksi. Koulutustaso kohentui työn ohessa ylemmäksi ammattikorkeatutkinnoksi. Perheen talo on tunturin kupeessa Saariselällä. Perheeseen kuuluu mies, 11-vuotias tytär ja kuusi metsästyskoiraa.

 –Saariselkä asuinkylänä on omanlaisensa. Keskustassa on tavallisesta pienestä kylästä poiketen vilkas ja kansainvälinen tunnelma, joka vaihtelee sesonkien mukaan. Kesällä kylänraitilla löntystelevät porot matkailijoiden joukossa. Talvisin sekoittuvat haalaripukuiset kansainväliset matkailijat tanssikengissä vipeltäviin suomalaisiin, hymyilee Eeva-Marja.

 Lapsiperheen näkökulmasta kylä on turvallinen ja rauhallinen. Joustava päivä- ja yöhoito onnistuu Saariselän päiväkodissa ja mahdollistaa vanhempien sesonkityön. Kylässä asuu tällä hetkellä sen verran lapsiperheitä, että leikkikavereitakin löytyy kaikenikäisille lapsille.

 Ivalosta löytyy koulut ja lisää harrasteita isommille, mutta esimerkiksi oman kylän laskettelurinteessä kuluu helposti viikonloppu jos toinenkin. Keilaamaan ja uimaankin pääsee, sesongin salliessa myös ratsastamaan.

 Eeva-Marja on innokas metsästyskoiraharrastaja. Luonto ja rajattomat metsästysmaastot ovat hänelle ykkösasia työn vastapainona. Metsästyslinjaisten cockerspanielien sekä saksanseisojan kanssa metsästetään pääasiassa metsäkanalintuja.

 –Arki on arkea kaikkialla. Niin myös Saariselällä. Arjen keskellä luonto järjestää silti välillä huikeita yllätyksiä, joita ei voi kuin hämmästellä. Kuulas pakkaspäivä voi nostaa taivaalle kirkkaita värejä. Tai ruska, jolloin puut ovat jo lehdettömät, mutta maaruska hohtaa valkoisten tunturikoivujen välistä. Kevät ja lumien lähtö on jotain aivan upeaa, kertoo Eeva-Marja Jokinen.  

Share This