Espoolaisesta Reetta Koskesta tuli nuorgamilainen hämmästyttävän nopeasti. Ensimmäisen kerran hän kävi Nuorgamissa, Suomen päälaella kesällä 2014. Nyt hänellä on siellä toimiva yritys. Hän tekee työkseen sitä, mitä ennen niin mielellään harrasti, luontoaktiiviteetteja.

Reetta tunnustaa olevansa etuoikeutetussa asemassa päästessään viemään matkailijoita vaeltamaan maastopyörillä, kajakeilla tai leijoilla Kaldoaivin suureen ja kauniiseen erämaahan. Miehensä kanssa hän pyörittää seikkailuelämysyritystä Alma Arktikaa EU:n pohjoisimmassa kylässä. Alma on saamenkieltä ja tarkoittaa suomeksi aitoa.

Nuorgam on vielä Utsjoeltakin 43 kilometriä pohjoiseen. Tämä arktinen alue on maailman pohjoisinta asuttua aluetta. Luonnon monenkirjava kokonaisuus vaihtelee aavasta lumilakeudesta vihreään tundraan, jäiseen mereen ja korkeisiin vuorenhuippuihin.

–Nautin ehdottomasti työstä ja elämästä täällä. Etelässä kaikki ihmettelivät, miten täällä pärjää pienen lapsen kanssa. Varmasti pärjää, jopa paremmin kuin paikoin muualla. Pitää vain sopeutua asioihin. Kaikki palvelut eivät ole heti käden ulottuvilla.

Matkailuelinkeinon virittäminen Nuorgamin seudulle oli alkuun haasteellista. Matkailu oli aikaisemmin perustunut pelkästään lohiturismiin. Seikkailuelämysten nostaminen alaa harrastavien tietoisuuteen vei aikaa, mutta nyt ala vetää.

–Eläminen Nuorgamissa ei ole kummallisempaa kuin muualla. Elämisen tahti vain on rauhallisempi. Kaikki on rauhallista ja verkkaista. Entinen jokasuuntaan kiirehtiminen on poissa, huokaa Reetta iloisena.

Arktinen erämaa tarjoavat kokijalleen paljon yllätyksiä, niin Reetallekin. Viime syksynä hän kuunteli, kun kaikki surkuttelivat kaamoksen alkamista. Hänellä oli edessä kuitenkin kahden New Yorkista kotoisin olevan naisen tilaama kaamoshiihtovaellus.

Lyhenevässä päivässä ryhmä hyppäsi suksille Reetan johdolla. Juuri satanut lumi, valtoimenaan roihuavat revontulet ja ympäröivän luonnon äänet tarjosivat sellaisen kokonaisuuden, että itse opaskin oli aivan ällistynyt. Kaamoshiihtovaelluksesta tuli yksi kauden hienoimmista retkistä, jota satavarmasti New Yorkissakin muistellaan kaiholla.

 

 

Share This