Chilen Santiagosta kotoisin olevan Maria, 38,  rakastui Lappiin korviaan myöten. Alkujaan hän tuli Saariselälle kuuden kuukauden harjoitteluun ravintola-alan opintojen päätteeksi, mutta 11 vuoden jälkeen hän on edelleen paikkakunnalla.

Opintojensa ohessa hän työskenteli Santiagossa ravintolavastaavana. Hänellä on chileläinen matkailualan tutkinto hotellin hallintoalalta ja matkailusta. Se vastaa matkailualan hallinnon tutkintoa Suomessa.

Ivalossa ja Saariselällä työt ovat jatkuneet samalla alalla ravintoloissa ja safariyrityksessä. Asumisen ja elämisen olosuhteet ovat enemmän kuin tyydyttävät. Parasta hänen mielestään on luonto, rauha ja turvallisuuden tunne.

–Tunnen oloni turvalliseksi ja vapaaksi, mikä on vaikeaa nykyään, kun maailmassa tapahtuu niin paljon kaikenlaista. Olen onnekas voidessani asua paikassa, jossa voin kävellä töihin, nähdä eläimiä ja luontoa ja nauttia hiljaisuudesta, lintujen laulusta tai tuulesta kasvoillani. Tämä kaikki liikenneruuhkien ja kaupungin melun sijaan, iloitsee Maria.

Maria pitää itseään onnekkaana voidessaan työskennellä pohjoisessa. Hän rakastaa työtään. Jokainen päivä on arvoitus. Koskaan ei voi tietää, mitä päivä tullessaan tuo ja millaisia ihmisiä kohtaa. Työympäristö on kansainvälinen ja siinä tutustuu väistämättä moniin kulttuureihin ja erilaisiin ihmisiin.

Pieni, luonnon ympäröimä paikkakunta on aivan ihanteellinen vastakohta suurkaupungille ja sen aiheuttamalle stressille. Hänellä on niin paljon myönteisiä kokemuksia, että niitä on vaikea kokonaisuutena pukea sanoiksi. Mariasta Lappi on hänen kohtalonsa. Kaikki on sataprosenttisesti erilaista kuin ennen.

Työkulttuurissa on eroavaisuuksia Chileen verrattuna. Maria tekee paljon töitä. Hänen työpäivänsä varsinkin talvella ovat pitkiä. Hän tietää, milloin työt alkavat, mutta ei välttämättä sitä, milloin ne päättyvät. Sesonki vaatii kaikilta joustavuutta. Siihen Maria on oppinut suhtautumaan normaalina välttämättömyytenä. Töitä kannattaa tehdä silloin, kun niitä on.        

Share This